Constanța, 30.08.2019

Săptămână de foc pentru delfinii din Marea Neagră!

Cinci delfini au eșuat în ultimele 6 zile pe litoralul românesc. Cazurile au fost înregistrate în Mamaia și Eforie, iar starea avansată de descompunere nu a permis stabilirea cauzei morții. Comparativ cu 2018, în 2019 s-au înregistrat cu aproape 50% mai puține cazuri de delfini eșuați.
Patru din cele 5 exemplare identificate pe porțiunile de plajă din Mamaia și Eforie sunt marsuini, un singur exemplar fiind de afalin. Din cauza stării avansate de descompunere, specialiștii de la ONG Mare Nostrum nu au putut stabili cauza exactă a morții: ”Doar în cazul unui exemplar cu lungimea de 100 cm am putut stabili cauza decesului, aceasta fiind prinderea accidentală în plasa de pescuit. Față de anul trecut, avem mai puține cazuri de cetacee eșuate. Anul acesta, până în momentul de față, avem 37 de cazuri, pe când anul trecut în aceeași perioadă erau 75 de cazuri”, spune Costin Timofte, asistent proiect în cadrul ONG Mare Nostrum.
Anemone și CeNoBS, două proiecte care vizează în mod direct conservarea cetaceelor din Marea Neagră
Activitățile din cadrul proiectelor CeNoBS și Anemone ajută la completarea imaginii privind distribuția și abundența cetaceelor din apele românești ale Mării Negre.
Lunile trecute, în cadrul proiectului CeNoBS a fost demarată acțiunea de colectare de date la nivel bazinal prin intermediul unei expediții aeriene în spatiile aferente Ucrainei, României, Bulgaria, Turcia și Georgia, o extensie a ACCOBAMS Survey Initiative.
Cât despre proiectul ANEMONE, în cadrul acestuia sunt organizate expediții marine de monitorizare a delfinilor, cu ajutorul voluntarilor ONG Mare Nostrum.
Mai multe detalii despre proiecte aici:

ANEMONE: https://www.marenostrum.ro/content/biodiversitate/anemone

CeNoBS: https://www.marenostrum.ro/content/biodiversitate/cenobs

(Last Updated On: February 13, 2020)