Constanța, România, 25 Martie 2019

Primul workshop din cadrul proiectului european ANEMONE, organizat la Constanța pe 27 martie

În perioada martie-mai 2019, 4 workshop-uri pe tema deșeurilor marine vor fi organizate în România, Turcia, Bulgaria și Ucraina, în cadrul proiectului ANEMONE. Workshop-ul din România va fi organizat de ONG Mare Nostrum pe 27 martie, la Hotel Ibis, Constanța și se numește ”Implicarea publicului în monitorizarea deșeurilor marine”. Proiectul ANEMONE este finanțat prin Programul Joint Operational Black Sea Basin 2014-2020.
După întâlnirea înițială a partenerilor ANEMONE ce a avut loc la finalul anului trecut, în Constanța, partenerii proiectului încep activitățile prin workshop-uri pe tema deșeurilor marine și impactul acestora asupra ecosistemului Mării Negre. Primele 4 workshop-uri vor avea loc în perioada martie- mai și vor fi organizate de ONG Mare Nostrum / România, Institutul de Oceanologie – Academia Bulgară de Științe (IO-BAS) / Bulgaria, Consiliul de Cercetare Științifico-Tehnologică al Turciei – Centrul de Cercetare Marmara (TUBITAK-MAM) Fundația pentru Cercetare Marină din Turcia (TUDAV) / Turcia și Centrul Științific Ucrainean de Ecologie Marină (UkrSCES) / Ucraina. Fiecare atelier va dura o zi și va implica cel puțin 25 de persoane.
ONG Mare Nostrum va organiza primul atelier de proiect în data de 27 martie, la Hotel Ibis, Constanța. Atelierul este intitulat “Implicarea publicului în monitorizarea deșeurilor marine ” și va aborda situația deșeurilor marine din România, cu accent pe problemele naționale:
 Aproape toată zona de coastă a României este exploatată pentru activități turistice;  Porturile turistice și porturile comerciale sunt situate de-a lungul coastei;  Sute de mii de turiști sosesc în fiecare an;  Hotelurileși unitățile comerciale sunt construite aproape de plajă;  Dunărea se varsă în mare în partea de nord a țărmului românesc, aici fiind aduse majoritatea deșeurilor colectate în întregul râu de-a lungul Europei;  Din zona de ieșire a Dunării în mare, deșeurile sunt transportate de-a lungul întregii coaste ale României;  Educația. Pentru a face față acestor provocări, măsurile necesare la nivel regional includ:
 Coordonarea legislației de mediu între țările din regiunea Mării Negre;  Un sistem de monitorizare a deșeurilor marine în Marea Neagră;  Punerea în aplicare a legislației existente privind deșeurile;  Adoptarea unei legislații pentru responsabilizarea poluatorului;  Campanii de sensibilizare a publicului cu privire la mediul înconjurător și efectele deșeurilor marine
Aceste patru ateliere vor fi urmate de o altă serie de ateliere, care vor avea loc în perioada septembrie-noiembrie 2019, pe teme legate de Marea Neagră.
Aceste ateliere vor implica studenți, profesori, cetățeni, voluntari, pescari etc. Rezultatele vor fi integrate în două studii de caz solide, oferind ocazia pentru toți cei implicați să împărtășească cunoștințe și să-și exprime interesul. Cetățenii vor primi informații despre modul în care sunt utilizate datele. Utilizarea cercetării și inovării responsabile (RRI) va face posibil ca cercetareași inovarea să fie conforme cu nevoile, valorile și așteptările cetățenilor. Atelierele de implicare publică care vor fi desfășurate în cadrul proiectului ANEMONE reprezintă o activitate esențială pentru a atrage publicul în activități de monitorizare și pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la problemele legate de mediul marin.
Proiectul ANEMONE (Evaluarea vulnerabilității ecosistemului marin al Mării Negre la presiunile antropice) vizează, prin eforturi de colaborare între parteneri, o strategie comună privind monitorizarea comună a Mării Negre, utilizând cele mai adecvate criterii comune de evaluare convenite și pentru a evalua statutul Mării Negre, ca bază pentru acțiuni ulterioare. Proiect finanțat de Uniunea Europeană.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
• Actualizarea și armonizarea programelor de monitorizare și punerea în aplicare a metodologiilor noi pentru evaluarea integrată a statutului de mediu bun, în conformitate cu Directiva-cadru privind strategia pentru mediul marin și cu cerințele programului de monitorizare și evaluare integrată la Marea Neagră.
• Furnizarea de noi date de monitorizare a mediului și informații necesare pentru evaluarea stării de mediu a Mării Negre, inclusiv a presiunilor și a impactului, concentrate pe completarea lacunelor de cunoaștere identificate la nivel regional.
• Îmbunătățirea disponibilității datelor și a informațiilor transfrontaliere de monitorizare a mediului în bazinul Mării Negre și sporirea participării părților interesate și a conștientizării publicului cu privire la problemele de mediu.
Proiectul ANEMONE (Evaluarea Vulnerabilității Ecosistemului Marin al Mării Negre la presiunile antropice) este finanțat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, Prioritatea programului: 2. Promovarea coordonării protecției mediului și reducerea comună a deșeurilor marine în zona Bazinului Mării Negre, Obiectivul specific prioritar al programului: 2.1. Îmbunătățirea monitorizării comune a mediului. Proiect implementat în perioada 26.07.2018 – 25.11.2020. Numărul proiectului BSB319.
Proiectul este coordonat de Institutul Național pentru Cercetare și Dezvoltare Maritimă “Grigore Antipa” (România)

 

CONTACT

PR ONG MARE NOSTRUM

RAMONA CRÂNGAȘU

072332824

(Last Updated On: February 13, 2020)